DIETETYK
Dietetyk to specjalista zajmujący się prawidłowym oraz racjonalnym odżywianiem zarówno osób zdrowych, jak i w czasie choroby. Posiada wiedzę pozwalającą planować i nadzorować żywienie indywidualne bądź zbiorowe. Jego wiedza obejmuje zarówno pochodzenie żywności, jak i proces przygotowania potraw, a także problematykę jej dostosowania do potrzeb organizmu w zależności od jego stanu i wieku.
Predyspozycje
Jako osoba pracująca z pacjentami, dietetyk musi być otwarty na ich potrzeby, cierpliwy i wyrozumiały. Powinien mieć umiejętność empatii, a także pasję studiowania nowości i uzupełniania wiedzy. Dietetyk musi również umieć współpracować z lekarzem, psychologiem czy rehabilitantem.
Jego zadaniem jest wspomóc proces leczenia odpowiednim doborem diety lub poprawić samopoczucie pacjenta poprzez odżywianie, dlatego musi doskonale znać nie tylko anatomię i fizjologię człowieka, ale też skutki działania produktów żywnościowych.
Jak zostać dietetykiem?
Przyszły dietetyk powinien ukończyć studia o odpowiedniej specjalności, choć może zaczynać także od technikum lub studium policealnego z tego zakresu. Jednak przyszłe zadania na rynku pracy będą wymagać od niego szerokiej wiedzy interdyscyplinarnej.
Dietetykę studiuje się na akademiach rolniczych oraz akademiach medycznych. Studia dietetyczne składają się z dwóch etapów: stopnia licencjackiego oraz stopnia magisterskiego. Początkowo studenci uczą się podstaw fizjologii człowieka połączonej z anatomią, biochemii, chemii ogólnej z elementami chemii fizycznej oraz mikrobiologii i wirusologii wraz z biologią, genetyką i parazytologią. Zdobywają wiedzę o żywności i żywieniu. Poznają technologię wraz z towaroznawstwem żywności oraz podstawy żywienia człowieka. Ten ostatni przedmiot obejmuje też zajęcia praktyczne w pracowni i polega na nauce sporządzania posiłków.
Na drugim roku zajęcia obejmują: bromatologię (nauka badająca produkty spożywcze pod względem wartości odżywczych i składu), wiadomości o lekach, medycynę ratunkową, immunologię, żywienie dzieci, niemowląt, ludzi starszych. Na trzecim roku wśród zajęć pojawia się medycyna rodzinna, kliniczny zarys schorzeń, prawo żywnościowe z podstawami ekonomii, choroby zakaźne, a także dietoprofilaktyka chorób cywilizacyjnych.
Gdzie do pracy?
Ponieważ dietetyk nie jest technologiem żywności ani lekarzem, a łączy oba zawody w jednej profesji, może pracować w różnych miejscach: zarówno w ośrodkach zdrowia czy szpitalnictwie, jak i w klasycznej gastronomii.
Dietetyk dzięki odpowiednim produktom i technologiom sporządzania potraw wspomaga zarówno hospitalizowanych chorych w powrocie do zdrowia, jak i stwarza im szansę zachowania dobrego stanu zdrowia. Zapobieganie chorobom powstającym na tle wadliwego żywienia pozwala na pracę w otwartej służbie zdrowia. Może pracować w poradniach chorób metabolicznych. W gastronomii dietetyk dba o zdrowie i bezpieczeństwo klientów. Przed dietetykiem stoi także możliwość kariery naukowej, która może zacząć się od doktoratu z zakresu nauk medycznych.
Zarobki
Dietetycy na początku kariery mogą liczyć na niezbyt wielkie zarobki. Praca w instytucie badawczym czy w państwowych służbach sanitarnych to z reguły zarobki rzędu 1400 zł miesięcznie. W w gastronomii mogą liczyć na co najmniej 2 tys. zł w początkowym okresie pracy. Potem przychodzi czas na awans i zwiększenie zarobków do około 4-5 tys. zł.
Żródło: http://opinieouczelniach.pl/katalog-zawodow/dietetyk/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz