poniedziałek, 14 listopada 2016

DIETETYK


Die­tetyk to specja­lista zaj­mujący się pra­widłowym oraz racjonal­nym odżywia­niem zarówno osób zdro­wych, jak i w cza­sie choro­by. Po­sia­da wiedzę po­zwalającą planować i na­dzo­ro­wać żywie­nie in­dywidu­al­ne bądź zbio­ro­we. Jego wie­dza obej­mu­je zarówno po­chodze­nie żyw­ności, jak i pro­ces przy­go­to­wania po­traw, a także pro­ble­ma­tykę jej do­sto­so­wania do po­trzeb or­ga­nizmu w za­leżności od jego stanu i wie­ku.

Pre­dys­po­zycje

Ja­ko oso­ba pra­cująca z pa­cjen­tami, die­tetyk mu­si być otwar­ty na ich po­trze­by, cier­pliwy i wy­ro­zumiały. Po­winien mieć umiejętność em­pa­tii, a także pasję stu­dio­wania nowości i uzupełnia­nia wie­dzy. Die­tetyk mu­si również umieć współpra­cować z le­ka­rzem, psy­chologiem czy re­habi­litan­tem.
Jego za­daniem jest wspomóc pro­ces le­cze­nia od­po­wied­nim do­bo­rem die­ty lub po­prawić sa­mo­po­czucie pa­cjen­ta po­przez odżywia­nie, dlatego mu­si do­sko­na­le znać nie tyl­ko ana­to­mię i fi­zjologię człowie­ka, ale też skut­ki działania pro­duktów żyw­nościo­wych.

Jak zo­stać die­tety­kiem?

Przyszły die­tetyk po­winien ukończyć stu­dia o od­po­wied­niej specjal­ności, choć może za­czynać także od tech­nikum lub stu­dium po­li­ceal­nego z te­go za­kresu. Jed­nak przyszłe za­dania na ryn­ku pra­cy będą wy­ma­gać od nie­go sze­ro­kiej wie­dzy in­ter­dyscyplinar­nej.
Die­tetykę stu­diu­je się na aka­de­miach rol­niczych oraz aka­de­miach medycz­nych. Stu­dia die­tetycz­ne składają się z dwóch etapów: stop­nia licen­cjac­kie­go oraz stop­nia ma­gister­skie­go. Początko­wo stu­den­ci uczą się pod­staw fi­zjologii człowie­ka połączonej z ana­to­mią, bio­chemii, chemii ogólnej z ele­men­tami chemii fi­zycz­nej oraz mi­kro­bio­logii i wi­ruso­logii wraz z bio­logią, ge­netyką i pa­razyto­logią. Zdobywają wiedzę o żyw­ności i żywie­niu. Po­znają tech­nologię wraz z to­waro­znaw­stwem żyw­ności oraz pod­stawy żywie­nia człowie­ka. Ten ostat­ni przed­miot obej­mu­je też zajęcia prak­tycz­ne w pra­cow­ni i po­le­ga na nau­ce sporządzania po­siłków.
Na drugim ro­ku zajęcia obej­mują: bro­ma­to­logię (nau­ka badająca pro­duk­ty spożyw­cze pod względem war­tości odżyw­czych i składu), wia­domości o le­kach, medycynę ratun­kową, im­mu­nologię, żywie­nie dzie­ci, nie­mowląt, lu­dzi star­szych. Na trze­cim ro­ku wśród zajęć po­ja­wia się medycyna ro­dzin­na, klinicz­ny za­rys schorzeń, pra­wo żyw­nościo­we z pod­stawami eko­nomii, choro­by za­kaźne, a także die­to­pro­fi­lak­ty­ka chorób cywilizacyj­nych.

Gdzie do pra­cy?

Po­nie­waż die­tetyk nie jest tech­nologiem żyw­ności ani le­ka­rzem, a łączy oba za­wody w jed­nej pro­fesji, może pra­cować w różnych miej­scach: zarówno w ośrod­kach zdro­wia czy sz­pital­nic­twie, jak i w klasycz­nej ga­stro­nomii.
Die­tetyk dzięki od­po­wied­nim pro­duk­tom i tech­nologiom sporządzania po­traw wspo­ma­ga zarówno hospitalizowanych chorych w pow­ro­cie do zdro­wia, jak i stwarza im szansę za­chowania do­brego stanu zdro­wia. Za­po­bie­ga­nie choro­bom pow­stającym na tle wadliwe­go żywie­nia po­zwala na pracę w otwar­tej służbie zdro­wia. Może pra­cować w po­rad­niach chorób metabo­licz­nych. W ga­stro­nomii die­tetyk dba o zdro­wie i bez­pie­czeństwo klientów. Przed die­tety­kiem stoi także możliwość ka­rie­ry nau­ko­wej, która może zacząć się od dok­to­ratu z za­kresu nauk medycz­nych.

Za­rob­ki

Die­tety­cy na początku ka­rie­ry mogą liczyć na nie­zbyt wiel­kie za­rob­ki. Pra­ca w in­sty­tu­cie badaw­czym czy w państwowych służbach sa­nitar­nych to z re­guły za­rob­ki rzędu 1400 zł mie­sięcz­nie. W w ga­stro­nomii mogą liczyć na co najm­niej 2 tys. zł w początko­wym okresie pra­cy. Po­tem przy­chodzi czas na awans i zwiększe­nie za­robków do około 4-5 tys. zł.


Żródło: http://opinieouczelniach.pl/katalog-zawodow/dietetyk/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz